Denna gång begav sig Jonas ut med sin näst äldsta son på ett två-dagar äventyr i packraft med övernattning i vindskydd. Siktet var inställt på en å i närheten av sonens hemort, Svartån och vi skulle bli ut skjutsade för att paddla oss tillbaka mot samhället.

Dag 1:
Efter att Jonas packat ihop två packrafts och två ryggsäckar med utrustning begav han sig mot sonen för att hämta upp och vidare färd mot starten. Vi valde att börja vid ett litet samhälle som heter gropen. Vi stannade vid en liten grusväg, gick över en gammal träbro sen ut mot vattnet en bit. Där hittade vi en liten grillplats som var ett perfekt ”put in” ställe för våra packrafts. Sonen valde att testa den mindre svarta Anfibio Nano SL först och Jonas tog den större gula. En Anfibio delta MX.

Det visade sig ganska snart att tvärtom hade varit bättre, men vi paddlade på i fantastisk natur tills vi kom fram till vindskyddet framåt lunch. Att paddla i en Å är onekligen trevligare på många sätt jämfört med sjöar, man kommer nära vildmarken och djurlivet visar upp sig från våra packrafts på ett helt annat sätt än vid vandring.

Efter 9 km kom vi fram till Lekeberga Sälven, ett vackert litet naturreservat där hittar du ett spännande ravinlandskap, där Garphytteån och Lekhytteån grävt sig ner i sandlagren. Området ligger på gränsen mellan Lekebergslagen och Närkes slättbygd. När man klättrar ner i ravinen är det lite som att komma in i en annan värld. Det enda man ser ovanför sig är himlen. Vardagens brus och ljud når inte hit ner.

Till lunch blev det potatismos med salamichips och rostad lök, otroligt gott i naturen. Vid vindskyddet fanns en mamma med två barn som fick hjälp att starta en eld till deras matsäck. Man kan alltså nå dit via vandringsleder från en parkering på andra sidan reservatet.
Efter en paus, lite besök på dasset, så tog vi siktet vidare mot vårat tänkta övernattningsställe, Välaskogen.

Vid vårat läger fanns ingen bra plats för tält så vi beslöt att sova i vindskyddet, myggnät behövdes inte då vi inte sett spår alls av mygg. Solen värmde och det kändes skönt att få koppla av efter 18 km. Sonen var helt slut av paddling och sol, han är inte van av dessa typer av upplevelser så han tog en kort tupplur innan middagen.

En kall öl och en sprakande brasa i solen är bland det bästa som finns efter en dag full av upplevelser. Till middag blev det Calzones, en sorts vildmarkpizza som vi brukar göra ibland på våra äventyr. Efter maten och lite snacks gick sonen och la sig tidigt, jonas satt själv vid brasan ett tag innan det blev sovdags även för honom.

Dag 2:
Efter en natt i vindskyddet med en lite halvbra sömn var det dags för frukost och sedan packa ihop. Det regnade så vi funderade på att avbryta ett tag men beslöt oss för att fortsätta en bit i alla fall. Jonas hade sytt ett kapell som fick testas för första gången och trots att han var lite skeptisk så fungerade det ganska bra.

Vi paddlade på och kom till en del strömmande partier som var roliga att öva sin paddling i, straxt efter vi passerat E18 kom vi fram till en klass 1 fors. Efter lite tvekan så hittade vi ett spår och laddade. Jonas först, hamnade tyvärr på tvären på en sten och vattnet forsade in från sidan. Sonen kom efter och lyckades något bättre. Man skrapar i en del sten men i en packraft gör det inte jätte mycket. Det är oftast skäggen (kölen) som tar stryk och den kan man lätt byta ut.
Efter ca 6 km kom vi till den platsen vi bestämt att bli hämtade, vi hade klarat oss utan större missöden tills nu… Sonen halkade på strandkanten och gled rakt ner i det djupa vattnet. Tur flytvästen satt på annars hade han försvunnit helt under ytan.

Som tur var kunden skjutsen ta med torra kläder och allt slutade gott.

Avslutningsvis summerar vi turen som mycket bra, vi hade ett kanonväder dag 1, med sol och både medvind och lite motvind. Regnet dag 2 störde inget alls och forspaddlingen var värd allt regn utan tvekan.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like