Vi är ofta i Gränna den här vintern och vi har haft ögonen på ett utflyktsmål en längre tid, ett vattenfall vid Röttle By strax söder om Gränna. Vi bestämde oss för att gå från Gränna till Röttle by så våra två huskyvalpar skulle få sig en fin promenad. Sibirian Huskys kräver ju som bekant en hel del motion för att de inte ska bli uttråkade hemma och äta upp hela inredningen.

När vi kommer fram till området inser vi att här finns flera vandringsleder och stigar att gå redan, vi hade alltså kunnat åka hit och gå en av rundslingorna istället. Det får bli ett återbesök kände vi genast.

Det finns en stor parkering att utgå ifrån där toalett (troligen utedass) finns och en karta över området. Vi valde att ge ner mot Röttlehamn och sedan vika av mot vattenfallet. Solen sken och det kändes lite vår i luften trots lite isiga vägar.

Från parkeringen är det inte långt till vattenfallet, och den här årstiden (slutet av februari) är snösmältningen i full gång och vattenflödet stort. Det är en vacker miljö med kvarnar (Jerusalem och Rasmus) och broar gör att man kan se vattenfallet från alla håll.

Det finns en mindre gångbro precis nedanför fallet och en vägbro ovanför, så vi gick runt och stannade på tillbaka vägen vid en av rastplatser som finns i sten för lite lunch.

Här fanns mycket intressant att läsa. Vår industrihistoria har delvis ägt rum i just Röttle. Numera är det många naturreservat längs Vättern kusten och just här i områden har du både Röttlestigen, Västanåleden och John Bauerleden som tillsammans bilder mängder av vandringsalternativ.
Vi kommer garanterat komma tillbaka då det verkar vara intressanta naturområden att upptäcka här.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like
Läs mer

Tilas Stoll

Strax utanför Filipstad ligger Persberg och naturreservatet Högbergsfältet. Här finns mycket spännande att uppleva och kan vandra både…