Strax utanför Filipstad ligger Persberg och naturreservatet Högbergsfältet. Här finns mycket spännande att uppleva och kan vandra både genom gammal tallskog och förbi blomsterängar. Njuta av utsikten över sjön Yngern och framförallt se och uppleva en del av Sveriges historia. Här ligger Värmlands äldsta gruvfält och en av dessa är i drift än i dag.Här finns många olika stigar som korsar varandra och bildar ett litet lättgånget nätverk av upplevelser. Överallt finns bänkar som bjuder in till rast och även eldstad om man önskar grilla mat. Vad som också finns gott om är ruiner och minnen från tidigare gruvdrift och historiska händelser som bl.a. den stejk som bröt ut direkt efter svältåren 1867-1868.

Det kanske mest spektakulära at utforska är den gruvgång, Tilas Stoll, som löper ca 26 meter in i ett schakt. Mörkt, fuktigt och mossbeklädda stenväggar som tillsammans bildar en mystisk plats som hela familjen kan beröras av.

För att komma hit söker du på Tilas Stoll och blir guidad till Persberg, det finns två parkeringar som är till för besökare som vill utforska området (och en som tillhör kapellet). Vi den ena parkeringen finns ett dass.

Vi gick runt hela området och hoppade över de inre delarna och landade på en sträcka på 5,8km, då ingick utforskning av olika grovhål och besök av klockstapeln.

Vi rekommenderar varmt ett besök här och framförallt tillsammans med barn.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like
Röttle vattenfall
Läs mer

Röttle vattenfall

Vi är ofta i Gränna den här vintern och vi har haft ögonen på ett utflyktsmål en längre…