Efter en alldeles för lång tid var det äntligen dags, det skulle bli blåsigt men i övrigt en klar dag med flera plusgrader på dagen och strax över nollan på natten. Perfekt väder för att ta med våra två valpar, Tiwaz och Helix, på deras första natt i naturen i tält.

Vi valde som vi brukar ganska tung packning eftersom vi verkligen uppskattar att mysa vid en kamin på kvällen i tält. Det blev en ny utmaning att både bära tungt (men så lätt som möjligt) och samtidigt ha en hund var kopplad runt midjan. Vi hann tyvärr inte skaffa expanderbart koppel och det hade såklart underlättat en hel del. Trots mycket träd som låg över stigen pga granbarkborrens framfart och snö, is och vatten kom vi efter en tid fram till ett bra lunchställe. Det var en tuff vandring (klättring?) men solen var skön och hundarna älskade att få vistas i naturen och gräva i lunchpausen.

Efter en “salamichips” spetsad frystorkad lunch fortsatte vi vandringen till vindskyddet där vi tidigare tältat på en lite kulla bredvid. Denna gång blåste det rejält i byarna och vinden var inte så rakt västlig som prognosen. För att undvika uppåt 18-19 m/s så valde vi att gå ett par hundra meter till där vi fann en fin liten plats i skydd mot vinden men tyvärr utan möjlighet till eldplats.

Hundarna var väldigt trötta efter vandringen i skogen och kröp snart ihop till små söta bollar och somnade. För oss var det perfekt då vi behövde förbereda att få upp tältet men kaminen och liggunderlag osv. samt hitta lite ved att elda upp värmen med i tältet.

Ibland är det lite utmanande att hitta lämpliga döda mindre träd att göra ved av och denna gång var det ett tufft uppdrag. Vi blev tvungna att låna en del från vindskyddet men hittade en björk också som komplement. Den var inte helt torr ännu men det fungerade okej när vi fått fart i kaminen ordentligt.
Bakpotatisen som vi tänkt tillaga i öppen eld hoppade vi över helt. Istället blev det stekt broccoli och paprika med oxfilé. Enkelt men gott. Självklart husets röda till.

Hundarna fortsatt sova och det var nog behövligt efter deras hittills tuffaste promenad. När vi ätit och mys en stund vid kaminen kröp även vi ned i våra sovsäckar. Jennifer med en nalgeneflaska fylld med uppkokat vatten som extra värme.

Natten blev lugn och skön, träden susade hårt i vinden men tältet stod i lä hela tiden. Isen sjöng som den gör när temperaturen sjunker. Lägsta temperaturen den natten landade p å+1 grad och varmaste inne i tältet när kaminen sprakade som mest blev +31 grader.

På morgonen blev det stekt bacon och ägg tillagad på kaminen, en favorit i skogen. Såklart en kopp kaffe till Jonas och Te till Jennifer. Därefter packade vi ihop all utrustning. gick med den ved vi fick kvar tillbaka till vindskyddet så att andra kunde få hjälp till en liten brasa. Vandringen tillbaka började i regn, men trots att vädret var sämre än dagen innan kändes den skön och trevlig.

Summan blev en lyckad dag och natt i skogen, hundarna skötte sig superbra och allt fungerade väldigt bra. Det vi tar med oss till nästa gång är just att införskaffa expanderbara koppel. Filmen om detta äventyr kommer inom kort på youtubekanal.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like
Läs mer

Nationaldag i naturen

Sverige är fantastiskt! därför valde vi i år att njuta av den vackra naturen på våran nationaldag. Denna…